" />

" />Broccoli | Broccolisoep

Broccoli

Broccoli is een soort groente die zeer gezond is en een heerlijke, soms wat bittere, smaak heeft. Broccoli lijkt heel veel op boerenkool en bloemkool en is daar ook familie van. Broccoli moet, voordat het gegeten wordt eerst gekookt worden. Broccoli koken is een process wat relatief eenvoudig is maar wel op de juiste manier moet gebeuren.

Broccoli is gezond maar ook bitter van smaak

Broccoli is een echte gezonde groente met een bittere smaak. Het lijkt qua structuur heel veel op bloemkool en het wordt daarom ook vaak gekookt of gebakken.  Heerlijk in combinaties met gebakken of gekookte aardappelen. Een andere manier om broccoli te eten is om er een broccoli soep van te maken.

Broccoli

Broccoli en de gezondheid

Het is erg gezond om gekookte broccoli te eten. Het draagt namelijk bij aan het lichaam via een relatief hoge concentratie vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C. Deze voedingsstoffen ondersteunen de belangrijkste functies binnen het lichaam. Denk daarbij aan de spijsvertering, celreparatie en celbescherming .

Er zijn onderzoekers die onderzoek hebben gedaan naar een aantal bestanddelen van broccoli. De onderzoekers aan de Universiteit van Californië in Berkeley hebben daarbij ontdekt dat bepaalde bestanddelen van broccoli (hoofdzakelijk glucosinolaten) je lichaam tegen kanker lijken te beschermen.

Als je broccoli eet dan eet je eigenlijk de gesloten bloemknoppen van een plant op een stronk. En juist in die bloemknoppen zit het gezonde van een broccoli. Broccoli bevat namelijk van alle groeten de meeste glucosinolaten. Deze glucosinolaten kunnen een positief of negatief effect hebben op de gezondheid. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat glucosinolaten het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. Het is hierbij van extreem belang dat de broccoli dan goed gekookt wordt. Juist door het koken van broccoli komen de positieve glucosinolaten vrij. Broccoli koken is derhalve van levensbelang!

Een ander belangrijk onderzoek heeft aangetoond dat broccoli ons tegen het verkeerde ultraviolet (UV)-licht zou kunnen beschermen. Men denkt dat het komt door een stof genaamd sulforafaan. In ieder geval is het dus een erg gezonde groente die we kunnen eten op verschillende manieren.

Hoe eet jij graag jouw broccoli

Hoe vind jij de broccoli lekker om te eten? Wil je hem graag eten als soep of wil je de broccoli koken, of wil je hem in andere gerechten eten zoals bijvoorbeeld een ovenschotel. Veel mensen vinden gekookte broccoli het heerlijkst gevolgd door broccoli soep. Bij gekookte broccoli eet je dan vaak ook gekookte aardappelen en een heerlijke roomsaus. Daarbij komt een een lekker stukje vlees.

Broccolisoep is een veel gebruikte recept van broccoli. Deze wordt door mensen gewaardeerd doordat ze dan wel de gezonde stoffen uit broccoli eten maar dat daarbij geen bittere smaak is. Daarbij kan er aan de broccolisoep ook bijvoorbeeld garnalen of paling worden toegevoegd voor een aparte broccoli soep.

De voedingswaarde van broccoli

Uit de voedingswaarde van broccoli kan je wel halen dat deze groente zeer gezond is. Doordat het zo gezond is zit er daarom ook een wat bittere smaak aan de groente. Als je puur gaat kijken naar de voedingswaarden dan heb je de volgende waardes voor 100 gram verse broccoli.

  • 125 kJ
  • 2 g koolhydraten
  • 3,3 g eiwit
  • 105 mg calcium
  • 1,3 mg ijzer
  • 114 mg vitamine C
  • 0,1 mg vitamine B1
  • 0,21 mg vitamine B2
  • 0,12 mg caroteen

Alle rechten voorbehouden | Copyright 2015 - 2018 Recepten.xyz

Volg ons op: